Hírek
2017. Május 23.
Gyereknap az óvodában!2017. 05. 26-án vidám, játékos délelőttre várjuk óvodásainkat...
Programjaink:
- 09.00 - 10.15 ügyességi feladatok a rendőrség szervezésében
- 10.15 - 10.30 fagyizás
- 10-30 - 10.50 az óvónénik dramatizálása
Májusfa kitáncolás
- 10.50 - 11.45 barkács-műhelyek
A délelőtt során arcfestés és csillámtetoválás!
2017. Április 23. Óvodai Beíratás
2017. Február 26. Ovi-Hívogató!

Hogyan legyünk boldogabb anyák?

Ha megkérdezünk egy kisgyerekes anyát, boldog-e, általában azt mondja, igen. De a pszichológusok gyakran más képet festenek erről. Jó dolog kisgyerekes anyának lenni, de a sok tennivaló és gond kihat az anya hangulatára.

Ha megkérdezik az anyákat, hogy mivel töltötték a napjukat, melyik volt legkellemesebb időtöltésük egy adott napon, a gyerek körüli teendők bizony hátrább szorulnak, mint az evés, a testmozgás vagy a tévézés, és csak valamivel foglalnak el előkelőbb helyet a takarításnál, a munkánál vagy a közlekedésnél.

– A gyerek sok örömet okoz – mondta dr. Daniel Gilbert harvardi pszichológus professzor –, de ez az öröm amolyan transzcendentális pillanatokban nyilvánul meg, amelyekért megéri minden fáradság. A mindennapok örömét azonban a kutatások szerint nem fokozza.

Mit tehet az anya, hogy a mindennapokban is élvezetessé tudja tenni a legnehezebb első három évet?

– Ismerjük be, ha fáradtak, stresszesek vagyunk.
Ha nem várjuk el azt, hogy az anyaság csupa öröm legyen a nap minden pillanatában, kevesebb a frusztráció is. Szabad dühösnek, fáradtnak, idegesnek is lenni.

– Aludjunk eleget. – A pénz nem boldogít, a pihentető alvás azonban igen. Támaszkodjunk a párunk és a család segítségére, igyekezzünk legalább a hétvégén rendesen kialudni magunkat.

– Gondoljuk újra a fontossági sorrendet.
Vajon valóban az a fontos, hogy minden élére legyen vasalva, vagy az, hogy a gyerekkel együtt fessünk, rajzoljunk?

– Lelassul az idő, állítják a pszichológusok, ha olyasmivel foglalkozunk, amit élvezünk. Tanuljunk a gyerektől, próbáljuk meg az ő szemével látni a világot.

– Élvezzük ki a pillanatot.
Álljunk meg a nagy sürgés-forgásban, nézzünk rá a fogatlan, mosolygós arcocskára, és gondoljunk arra, vajon meddig tart ez? Nagyon hamar elmúlnak a gondok is, és a szép pillanatok is, örüljünk, hogy a gyerekünkkel lehetünk.

– Erősítsük meg párkapcsolatunkat.
Beszélgessünk partnerünkkel arról, hogy ez most nehéz időszak, és igyekezzünk minél több dolgot együtt elvégezni, beszélgetni, és ha tehetjük, kettesben elmenni akár egy estére is.

– Legyünk hálásak.
A pszichológusok szerint a hála érzése kiváló hangulatjavító. Jó ötlet, hogy leírjuk, milyen jó dolgok történtek velünk aznap.

Természetesen mindig lesznek rossz napok, de a fentiek figyelembevételével talán kevésbé gondolják majd a kismamák, hogy velük van a baj, hogy ok csináltak valamit rosszul azért, mert a kisgyerek nevelése nem csupa móka és kacagás.