Hírek
2017. Május 23.
Gyereknap az óvodában!2017. 05. 26-án vidám, játékos délelőttre várjuk óvodásainkat...
Programjaink:
- 09.00 - 10.15 ügyességi feladatok a rendőrség szervezésében
- 10.15 - 10.30 fagyizás
- 10-30 - 10.50 az óvónénik dramatizálása
Májusfa kitáncolás
- 10.50 - 11.45 barkács-műhelyek
A délelőtt során arcfestés és csillámtetoválás!
2017. Április 23. Óvodai Beíratás
2017. Február 26. Ovi-Hívogató!

Tévé helyett: unaloműző ötletek

Mielőtt egy tétova mozdulattal elkezdenénk birizgálni a távirányító kitüremkedéseit, játsszunk el a gondolattal, mi lenne, ha játszanánk helyette...

3-4 éveseknekBoltos - Nem tudom, mikor merült feledésbe ez a kézenfekvő játék: harminc-negyven éve még nap mint nap játszották a gyerekek. Anyagigénye minimális, hiszen azzal játszunk, ami otthon van, a helyigénye is épp akkora, amekkora a rendelkezésünkre áll. Alakítsunk ki egy kis pultot a konyhában vagy a nappaliban, terítsük le abrosszal, papírral, majd a gyermekkel közösen rendezzük el rajta a bolt "árukészletét". Ez minden lehet a gyümölcstől az evőeszközökön át a könyvekig. Beszéljük meg, melyikünk lesz a boltos, melyikünk a vásárló (legfeljebb cserélünk, ha nagyon nem megy). Bevonhatjuk a játékba a plüssmackókat is: ők lehetnek a "gyerekek", akiknek "anyuka", "apuka" vásárol. Ha kosarat is használunk, a vásárolt áru el is vihető.

Főzőcske - Ezt is mennyire elfelejtették az anyukák! Pedig hát főzni úgyis muszáj - legalább legyen élvezetes a gyerek számára is. Rendezzünk be neki saját kis konyhát, kaphat - megmosott - krumplit, répát, bármit, még nem túl éles kést is, aztán fejébe csaphatja a kuktasapkát, felkötheti a kötényt, és dolgozhat akár órákon át is, hogy a mackóinak végre valami rendes jusson a tányérjába. Ha pedig nekünk segíthet, az a legnagyobb élmény - ha őlesz a végeredmény, talán még apu is kaphat kicsit belőle.

Útépítő - Játszhatjuk azt is, hogy lakásunk mocsárrá változott, és csak úgy tudunk közlekedni benne, ha utat építünk. Az építkezés anyag aztán bármi lehet, ami a lakásban fellelhető: könyvek, virágcserepek, fazekak. Figyelem! Az alapanyagokból csak az út szélét építjük meg, nem lépünk rá, hanem közöttük kell ügyeskedni, hogy eljussunk a konyháig, fürdőszobáig. Játszhatjuk azt is, hogy aki lelép az útról, zálogot ad - ezt majd persze ki is kell váltani.

Házépítés - Ahol van matrac, esetleg nagyobb párnák, már szinte minden készen van a házépítéshez. Egy felfordított fotel, egy sarok - tulajdonképpen bármi lehet a ház. A gyerekek általában hihetetlenül találékonyak, mit és hogyan kell felborogatni, felforgatni ahhoz, hogy hamarosan a legtökéletesebb káosz közepén kialakuljon egy kis vacok, ahová befészkelhetik magukat - és egy cseppet sem lesz ellenükre, ha kivételesen a tízórait, uzsonnát is ide kapják. A hazatérő apukák különösen szoktak örülni a lakás állapotának.

Fodrász szalon - Ne gondoljuk, hogy csak a kislányokat érdekli a szépészet: a kisfiúk is nagyon boldogak, ha a mi hajunkat, apuét, vagy a süniét kicsit átalakíthatják. Ha több gyerekünk van, mindegyik korosztály élvezni fogja. És még egy nem elhanyagolható szempont: a rémséges hajmosás is megoldódik!

Ritmusjátékok - Ez a legegyszerűbb, mert a kezünk mindig kéznél van - bár tulajdonképpen bármivel alakíthatunk ritmusszekciót. A lényeg az, hogy a gyerek próbálja meg utánunk ütni, tapsolni, kopogni a bemutatott egyszerű ritmust. Ez a játék nem túlságosan hosszú - ám annál élvezetesebb (különösen a szomszédok számára, ha már a lábasfedők kipróbálásánál tartunk). Több gyerekkel ritmusláncot is játszhatunk: add tovább a hallott ritmusképletet! Aki ront - úgyis ront -, az zálogot ad.

Dallamjátékok - Írjunk dalt! Akár meglévő dallamra más szöveget (ez az egyszerűbb), akár új dallamot vershez vagy saját szöveghez, mérhetetlen boldogságot okoz a gyereknek, hogy zeneszerző lehet. Ha van otthon zeneszerszám, ezzel teljesebbé tehetjük az élményt. Amúgy is nagyon javasolom minden kisgyermekes anyukának, minél előbb barátkozzon meg a furulya, xilofon, kazoo, pianino vagy gitár ötletével - gondoljon arra, még mindig jobb, mint egy komplett dobszerelés vagy harsona. A játék megkoronázása, ha a frissen készült dallamot felvesszük magnóra - de még jobb, ha videóra, hogy aztán este a teljes család előtt bemutathassuk a produkciót.

Sötét-játék - Kössük be a gyerek szemét és készítsünk a keze ügyébe különböző tárgyakat. Tapintás útján próbálja kitalálni, mit fog meg. Kisebbeknek egyszerűbb dolgokat, nagyobbaknak mind bonyolultabbakat adjunk feladványként. Ha téveszt, jöhet a zálog! Persze csak úgy tisztességes a játék, ha mi is beszállunk.

Fessünk a kezünkkel - Nincs annál jobb, mint maszatolni - máskor úgyse szabad. Készüljünk fel minden rosszra, terítsünk újságpapírt a kőre, adjunk rossz esőköpenyt a gyerekre, és általában is felejtsük el kicsit a rendet és a tisztaságot. Kaphatóak olyan festékek is, amelyek nem tartalmaznak egészségre ártalmas anyagot - így az sem baj, ha a kicsi arca, szája, nyelve, haja csupa festék lesz. Készítsünk elő egy minél nagyobb fehér papírt, még jobb egy hatalmas ív csomagolópapír, vizezzük be a kezünket, maszatoljuk bele a festékbe, aztán jöhet az alkotás: tenyérlenyomatok, ujjcsíkok, bármi. A műalkotást természetesen kitesszük a falra! (A takarítás pedig sürgető igénnyé válik hirtelen.)

Rajzoljuk meg a családot - De ne úgy, ahogy eddig! Kell hozzá sok csomagolópapír, lehetőleg minél nagyobb. Fektessük a földre a papírt, majd kérjük meg a gyereket, hogy rajzolja körül a papírra fekvő testvérét - testvér híján anyukát, apukát, mackót, nyuszikát -, majd a körvonalat színezzük olyanra, amilyen még sose volt.

Díszítsük fel a lakást -Nem kell valami nagy dologra gondolni: a legegyszerűbb, ha papírláncszemeket ragasztunk össze, egymáshoz illesztve. Ehhez szükség lesz rengeteg színes papírra, ollóra - jobb, ha a csíkokra szabdalásban segítünk. Mutassuk meg a gyereknek, hogyan tudja pontosan összeilleszteni a csíkok végét, és hogyan kell összeilleszteni a két láncszemet. Tapasztalataim szerint órákig elvannak ezzel a kicsik. Ha elkészült a több méternyi színes papírlánc, mehet a plafonra. Meglepően jól mutat.
Festhetünk az ablakra is - ha nem vagyunk kínosan pedánsak. Akár vízfestékkel, akár természetes anyagokkal gyorsan meg lehet festeni az ablakokat: célszerű igényjellegű formát választani, de legalább ilyen jól mutat a nagy januári szürkeségben egy pálmafás tengerpart. És ha nem tetszik, bármikor lemoshatjuk, ezzel megoldottuk az ablaktisztítás kérdését is!

Zoknibábok -A lyukas zoknik mindig bosszantják az embert, mégse kell feltétlenül kidobni őket. Egy pötty ragasztóval, néhány gombbal, textilcsíkkal máris készíthetünk zoknibábot: mackót, kutyát, nyuszikát és kígyót - őszintén szólva mindig kígyó sikerül.

Kígyó - Ha már a kígyónál tartunk: nincs nagyszerűbb dolog, mint az évek óta kerülgetett teextildarabkákból kígyót varrni, megtölteni a teljesen felesleges puha dolgokkal, aztán rábízni a gyerekre, merre sziszeg a kígyó.

Orvosos - Szintén alapjáték, ráadásul a nyirkos, náthás napokban aktuális is. Bármelyikünk lehet a kis beteg, akit meghallgat a doktor néni, bácsi - és teát főzni is elég érdekes. Előnye, hogy ha fáradtak vagyunk és elvállaljuk a beteg szerepét, talán lesz tíz nyugodt percünk vízszintesen (ez azért nem biztos).

Fényképalbum - Minden gyerek szeret fényképeket nézegetni - különösen, ha őt ábrázolják. Válogassunk fotókat, gyűjtsük egy kupacba, s ha akad otthon üres album, rakjuk bele (ha nincs, csinálhatunk is, de az már igazán haladóknak való feladat).

Papás-mamás - Úgyis minden óvodás ezt játssza - miért ne lehetne otthon is?! Persze érdekes, ha anyuka férje lehet a kisfiú, vagy a kislány végre megszerzi magának a papát. Ha azonos nemű a kisgyermek, mint mi, az se baj, vállaljuk el nyugodtan magunk a bonyolultabb feladatot. Ha több gyerekünk van, nagyon érdekes dolgokat tudhatunk meg papás-mamás játékukból a saját házasságunkra vonatkozóan.

Mackó színház (lehet nyuszi is...). A mackók elunták magukat a polcon, színházi társulatot alakítottak és most eljátszanak nekünk valami érdekes darabot.

Divatbemutató - Egészen elképesztő felfordulással jár - de utána legalább végre rendet lehet tenni a szekrényekben. És nem csak a kislányok imádják, ha végre legalisan felhúzhatják szüleik ruháit! Ha van otthon fényképezőgép - polaroid a legjobb -, a legaranyosabb "kollekciókat" meg is örökíthetjük.

Torna óra - Ezt nem is kell magyarázni - a gyerek minden másodpercnek örülni fog, amit végre mozgással tölthet. És őszintén szólva nekünk sem fog megártani...

Virágcserép-festés - Vízfesték, ecset, újságpapír a földre - és máris újjá varázsolhatjuk a cserepeinket. Nem kell feltétlenül bonyolult formákat festeni, jöhetnek a színdúsabb absztrakt elemek is.

Terménykép - Ragasztós papírra ízlésünknek és a kamra aktuális állapotának megfelelően elhelyezünk babot, rizst, lencsét, bármit - ha jól csináljuk, kép lesz, ha nem, akkor absztrakt mű.